18-10-07

woordje uitleg

images8

metalis een muziekstijl die is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. De oorsprong van metal ligt in de jaren '70. Bands als Black Sabbath; AC/DC; Deep Purple en Led Zeppelin hebben de poorten geopend voor wat later metal zou gaan heten, ook wel Early Metal genoemd. In metal wordt soms gezongen over eigen of sociaal-maatschappelijke problemen, soms over religie, en soms over fictionele of macabare onderwerpen.

 Er worden verschillende stijlen onderscheiden. De belangrijkste zijn: black metal, death metal, power metal en thrash metal. Verder zijn er diverse stijlen die metal mengen met andere muziekstromingen, zoals onder andere progressive metal dat voortbouwt op progressive rock, metalcore (hardcore met metalinvloeden) en nu metal, wat ook wel als zelfstandige stijl wordt aangemerkt.

images1.De exacte oorsprong van de term heavy metal is onbekend. Een populaire (maar twijfelachtige) uitleg is dat de term voor het eerst gebruikt om de muziek van Jimi Hendrix te karakteriseren: deze zou beschreven zijn als heavy metal falling from the sky (zwaar metaal dat uit de lucht komt vallen). Een andere uitleg verwijst naar het nummer "Born to be Wild" van Steppenwolf waarin de tekst "Heavy Metal Thunder" voorkomt. Een andere theorie is het feit dat Birmingham, de stad waar oa Black Sabbath (de eerste 'echte' metalband) en Judas Priest vandaan komen, een groot aantal fabrieken had waar zware metalen verwerkt werden

dec31_16

De heavy metal stijl breekt echt goed door als Iron Maiden in 1982 haar vierde en succesvolste album uitbrengt: The Number Of The Beast. Deze doorbraak men vaak met de term New Wave Of British Heavy Metal, de doorbraak periode voor veel Engelse heavy metal bands, waarvan Iron Maiden de succesvolste blijkt. Hoewel Heavy Metal dus in de VS en vooral in Groot Brittannie is ontstaan, is het centrum van het genre grotendeels verschoven naar noord Europa, vooral landen als Zweden en Finland zijn belangrijk.

vinyl2_AIMNet als bij de hardrock is zwart een belangrijke kleur in de metal. Een zwarte broek, meestal jeans of leder. Een legerbroek mag ook. Bandshirts komen vaak voor, ook ledere jassen, jeans vesten en spikes of studs die rond de armen, benen of nek worden gedragen. Soms wordt er ook met afscrikwekkende make-up gewerkt, met name in de black metal en gothic metal. Ook shockrockers Alice Cooper en Marilyn Manson maken gebruik van make-up.
23:35 Gepost door darkwizz in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.